Wat is lassen? Een definitie van lassen is: het verbinden van materialen door middel van druk en/of warmte, waarbij het materiaal op de verbindingsplaats in vloeibare of deegachtige toestand wordt gebracht, terwijl al of niet materiaal met ongeveer dezelfde samenstelling wordt toegevoegd, waarbij continuïteit ontstaat tussen de te verbinden delen. Anders dan bij solderen smelt bij lassen ook het materiaal van het werkstuk, dus niet alleen het toevoegmateriaal. Wij beperken ons tot het lassen van verschillende soorten metalen, dus het lassen van bijvoorbeeld kunststof wordt niet behandeld.

 

CO2 lassen en MIG/MAG lassen

MIG lassenIn de volksmond wordt dit lasproces nog wel CO2 lassen genoemd, maar de juiste term is MIG/MAG lassen. MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het lasproces bij MIG lassen en MAG lassen is vergelijkbaar. Vooral het soort gas is dus verschillend. Bij MIG/MAG lassen wordt er continu een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt de boog in stand gehouden. Het smeltbad wordt beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas. Bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium. Bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld kooldioxide of argon-menggassen met Argon, CO2 en O2). Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Een actief gas heeft invloed op de samenstelling van de uiteindelijke las. Vaak worden er ook menggassen gebruikt tussen inerte en actieve gassen. MIG/MAG lassen staat bekend om de veelzijdigheid en snelheid. Het wordt ook veel gebruikt vanwege de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisering, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt. De toepassing van MIG/MAG lassen is breed, uiteenlopend van ijzer en RVS tot aluminium.

 

TIG lassen is geschikt voor aluminium, hooggelegeerd staal en dun plaatmateriaal

TIG lassenTIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas. Het dankt zijn naam aan de Engelse term voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Bij TIG-lassen wordt de warmte verkregen door een plasmaboog te trekken tussen een wolfraam elektrode en het werkstuk. Door de hoge smelttemperatuur van wolfraam (3410 graden Celsius) is dit een niet afsmeltende elektrode. Het toevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd. Het toepassingsgebied van TIG lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) en aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes, omdat de lassnelheid vrij laag is. Met TIG lassen kunt u de hoogste laskwaliteit bereiken, maar het is geen eenvoudig proces. Dat komt voornamelijk doordat u het vuldraad handmatig toe moet voegen. TIG lassen vergt dus wel enige oefening.

 

Elektrode lassen of het booglassen met beklede elektrode

Booglassen met beklede elektrodeElektrode lassen word ook wel booglassen met beklede elektrode genoemd. Er wordt een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en een elektrode. Deze boog zorgt voor de warmte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en dient als toevoegmateriaal. Als de boog ontstoken is, smelten de kerndraad en de bekleding. Door de stoffen die in de bekleding zijn toegevoegd komen er gassen vrij die helpen de boog in stand te houden. Deze stoffen beschermen ook het vloeibare materiaal tegen invloeden van de buitenomgeving. Er vormt zich uit de bekleding een beschermende slak die zich op de uiteindelijke las vastzet. Verder kan de bekleding extra legeringselementen bevatten. Elektrode lassen is een veel gebruikte vorm van lassen, omdat het veelzijdig is door de vele soorten elektrodes die te krijgen zijn. Daarnaast is dit lasproces het makkelijkst te leren. Elektroden lasapparaten zijn het voordeligst in aanschaf. Meer weten? Ga dan naar ons blog over booglassen met beklede elektrode.