MIG/MAG lasapparaat voor het lassen van ijzer, RVS en aluminium.

MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het zijn eigenlijk twee soorten, maar omdat het enige verschil het gebruikte gas is wordt het toch als eenzelfde soort gezien. Bij het gebruiken van MIG/MAG lasapparaten wordt er tijdens het lassen continu een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt de boog in stand gehouden. Het smeltbad wordt beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas, bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium. Bij MAG om een actief gas, bijvoorbeeld kooldioxide of argonmenggassen met Argon, CO2 en O2. Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Dus heeft een actief gas invloed op de samenstelling van de uiteindelijke las. Vaak worden er ook menggassen gebruikt tussen inerte en actieve gassen. MIG/MAG lasapparaten zijn tegenwoordig het meest gebruikt door de veelzijdigheid en snelheid. Het is tevens zo populair wegens de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt. De toepassing van MIG/MAG lasapparaten is breed, uiteenlopend van ijzer en RVS tot aluminium.


Lasapparaat voor hobbyist en professional

MIG lasapparaten waren lang voorbehouden aan professionals en hobbyisten met een ruim budget. Er waren wel goedkopere MIG lasapparaten leverbaar, maar het lasresultaat van deze apparaten was niet om over naar huis te schrijven. Dat is tegenwoordig al lang niet meer zo. Onder andere Gude is erin geslaagd om een MIG lasapparaat zeer voordelig op de markt te brengen, waarbij het lasresultaat goed is. Voor de professional is er de keuze uit vele merken en types. Hierbij is de duurzaamheid bij intensief en langdurig gebruik belangrijk en speelt de inschakelduur een belangrijke rol.


Lasdraad ten behoeve van uw MIG lasapparaat

Bij het gebruik van een MIG lasapparaat heeft u naast beschermgas ook lasdraad nodig als toevoegmateriaal. Lasdraad is van veel verschillende materialen, diktes en merken verkrijgbaar, waarbij u ook nog de keuze heeft uit verschillende groottes van de rollen. Er is lasdraad voor ijzer, aluminium, RVS, waarbij er voor specialistische toepassingen ook allerlei toevoegingen gebruikt worden. Hiernaast is er ook gevuld lasdraad verkrijgbaar. Gevuld lasdraad heeft als voordeel dat u zonder gasfles kunt lassen, maar houdt u er rekening mee dat niet ieder MIG lasapparaat hiervoor geschikt is.


Lassen met een MIG lasapparaat

Wat heeft u allemaal nodig om te lassen met een MIG lasapparaat? Om te beginnen het lasapparaat zelf. Deze wordt over het algemeen standaard geleverd met slangenpakket en aardeklem. Daarnaast heeft u lasdraad en een gasfles met beschermgas nodig. Denkt u ook aan uw veiligheid. Zorg dat u een goede laskap of lashelm heeft. Sommige doe-het-zelf merken leveren een eenvoudige laskap mee die voor incidenteel gebruik bruikbaar zijn. Gaat u vaker lassen, dan raden wij u aan om een gebruiksvriendelijker exemplaar aan te schaffen. Lashandschoenen en een lasschort maken de veiligheid compleet. Het zijn relatief kleine investeringen, waarmee u voor lange tijd uzelf en uw kleren beschermd. U bent er nu klaar voor om te beginnen met lassen!